Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil

Hubungi Kami

Setiausaha Kerajaan Negeri
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri
Tingkat 20 , Wisma Bapa Malaysia
Petra Jaya, 93502 Kuching
Sarawak

Tel  :+6082-441957
Fax :+6082-441677


© Hak Milik Jabatan Ketua Menteri Sarawak 2016

Topik Popular
Pengenalan JKM
Borang permohonan penyelidikan
Direktori staf JKM


Pautan
Portal Rasmi Kerajaan Malaysia
Portal Rasmi Kerajaan Negeri Sarawak
Kemaskini Pada: 24 02 2018
Versi 8.0.3
1391833
Selamat Datang Ke Laman Web Jabatan Ketua Menteri Sarawak
Latar Belakang

Unit Keselamatan Dan Penguatkuasaan Negeri (UKPN) merupakan salah satu unit di dalam Jabatan Ketua Menteri. Sebelum ini, unit ini dikenali sebagai Unit Keselamatan Negeri. 

Unit Keselamatan Negeri (UKN) di Jabatan Ketua Menteri telah diwujudkan pada 15 November 2002 melalui penyerapan keanggotaan kakitangan keselamatan yang sedia ada di Unit Pentadbiran pada masa tersebut. Ketika itu, peranan unit ini merangkumi aspek keselamatan Sosial, Ekonomi, Politik, Alam Sekitar dan Keselamatan Perlindungan bangunan-bangunan Kerajaan Negeri Sarawak.

Dalam tempoh 2002 – 2016, fungsi-fungsi di atas tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya atas sebab kekurangan keanggotaan dan atas persetujuan Kerajaan Negeri, UKN telah memulakan usaha pengstrukturan semula pada bulan Ogos 2016.

Tujuan penstrukturan semula ini adalah untuk memantapkan lagi kolaborasi dengan agensi-agensi penguatkuasa Negeri dan Persekutuan  terutamanya berkaitan dengan penguatkuasaan dan menjalankan operasi secara bersepadu.

Penstrukturan semula UKN telah diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 22 Jun 2017 dengan nama baharu iaitu Unit Keselamatan dan Penguatkuasaan Negeri (UKPN).

Fungsi UKPN yang lebih meluas serta kerjasama rapat dengan agensi-agensi penguatkuasa Negeri dan Persekutuan akan menjadi pemangkin dalam pencapaian visi dan misi UKPN.