Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil

Hubungi Kami

Setiausaha Kerajaan Negeri
Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri
Tingkat 20 , Wisma Bapa Malaysia
Petra Jaya, 93502 Kuching
Sarawak

Tel  :+6082-441957
Fax :+6082-441677


© Hak Milik Jabatan Ketua Menteri Sarawak 2016

Topik Popular
Pengenalan JKM
Borang permohonan penyelidikan
Direktori staf JKM


Pautan
Portal Rasmi Kerajaan Malaysia
Portal Rasmi Kerajaan Negeri Sarawak
Kemaskini Pada: 24 02 2018
Versi 8.0.3
1391508
Selamat Datang Ke Laman Web Jabatan Ketua Menteri Sarawak
Latar Belakang

 

Unit Protokol dan Perhubungan Awam Negeri (UPPAN) merupakan salah satu unit di dalam Jabatan Ketua Menteri. Sebelum ini, unit ini dikenali sebagai Unit Perhubungan Awam dan Hal Ehwal Korporat. Penamaan semula unit ini adalah rentetan daripada Penggabungan dan Penamaan Semula Unit-unit di bawah Jabatan Ketua Menteri.

UPPAN secara umumnya bertanggungjawab dalam Pengurusan Acara dan Lawatan Negeri serta Pengurusan Perhubungan Awam Negeri.

Peranan unit ini dalam Pengurusan Acara adalah meliputi acara peringkat negeri dan kebangsaan (sekiranya Sarawak menjadi hos). Selain berperanan sebagai sekretariat kepada acara peringkat negeri, unit ini juga bertanggungjawab memastikan kepatuhan kepada protokol dan istiadat. UPPAN juga sekretariat kepada pengurusan lawatan rasmi dan tidak rasmi tetamu negeri Sarawak.

Manakala dalam Pengurusan Perhubungan Awam Negeri, peranan utama unit ini adalah meliputi penyelarasan dan penyampaian maklumat untuk Jabatan Ketua Menteri secara amnya dan membentuk imej negeri Sarawak. Secara keseluruhan, unit ini terbahagi kepada tiga (3) seksyen utama iaitu Seksyen   Pengurusan  Acara dan Lawatan, Seksyen Perhubungan Awam dan Seksyen Urusan Pejabat.